top of page

Als je voor jezelf gaat staan stuit je op weerstand

Door Ingrid

Ik heb in mijn leven meermaals ervaren dat, wanneer ik voor mezelf kies, anderen blokkades voor me opwerpen die bedoeld lijken om mij van mijn voornemen te weerhouden. Voor mij is het dan alsof de verbinding met de ander wegvalt en ik er alleen voor sta.

Wat ik voel is afgescheidenheid. Dat is doodeng, maar er is dan al geen weg meer terug, mijn besluit staat vast.

Als ik mijn betaalde baan opzeg om tijd voor mezelf te nemen kom ik die weerstand ook weer tegen. Mensen projecteren hun eigen angsten en onzekerheden op mij, zijn boos en zien beren op de weg. Ik verlies vrienden, die zich in de steek gelaten lijken te voelen.

Maar ik laat me mijn euforie niet ontnemen en ga door op de ingeslagen weg.

Mijn appartement op Terschelling heet ‘Even Niets’, hoe toepasselijk. Enthousiast begin ik met het schrijven van mijn boek. Dagenlang word ik overspoeld door goedbedoelde appjes en berichten van mensen die willen weten hoe het met me is. Voor buitenstaanders is deze stap blijkbaar spannender dan voor mij. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ik het fijn vind om hier alleen te zijn. Plichtsgetrouw blijf ik reageren en stel hen gerust. Dat is wat ik doe, maar het is niet wat ik wil. Een weeïg gevoel in mijn buik bekruipt me. Gefrustreerd over het feit dat ik kennelijk niet bij machte ben om de berichten te negeren roept het de vraag op of ik mezelf dat ‘niets’ werkelijk durf toe te staan.

Waar ben ik bang voor?

Ik volg een online workshop. Op de vraag, wat het ergste is dat mensen over me zouden zeggen, komt naar boven dat ik het heel erg zou vinden als mensen me egoïstisch zouden noemen. Omdat ik doe wat goed is voor mij. Maar dan besef ik dat die angst de rem is op wat ik me voorgenomen heb hier te komen doen.

Er verschijnt een grijns op mijn gezicht. Wat een eyeopener!

Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik bang was dat mensen me een egoïst zouden vinden. Grappig dat het Universum me dit nu laat zien. Dat zogenaamde egoïsme is precies wat ik nodig heb. De storende prikkels mag ik buiten de deur houden. Ik zet mijn telefoon uit, sluit de mailbox en begin met schrijven.


Terug naar Ervaringen

bottom of page