top of page
bgImage

                     Spirit en Eros

Spiritualiteit

Twee niveaus

Het leven stelt ons soms voor fikse uitdagingen. 

Het kan helpen om twee niveaus te onderscheiden, een aards en een spiritueel niveau. 

Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. De ziel vormt de verbinding tussen beide.

Het aardse niveau is het niveau van het dagelijkse leven. Het is het niveau waarop wij in alle heftigheid ons ego en dualiteit ervaren.


Op aards niveau ervaren we het menselijk leven in al zijn hoedanigheden.

We denken over een vrije wil te beschikken, keuzemogelijkheden te hebben en voelen ons verantwoordelijk voor onze daden. Op dit niveau ervaren we schaamte en schuld, als we vinden dat we iets verkeerd hebben gedaan. En maken ons zorgen over de toekomst. Het liefst willen we controle hebben over wat er gebeurt en maken plannen. We voelen ons opgejaagd, omdat we vinden dat we van alles moeten. 

 Guido jast de piepers

Het is tevens het niveau van de tegenstrijdigheden, van goed en kwaad, van liefde en haat, van warm en koud, van groot en klein. Deze dualiteiten echter bestaan alleen in ons hoofd. Het zijn onze eigen oordelen.

Waarom zijn ze er? Omdat er anders niets te ervaren is.

Dat is waarom we hier zijn, om het leven te ervaren. Om te ontdekken wie we werkelijk zijn en daar uiting aan te geven.

Het spirituele niveau is het non duale niveau.


Hier is alles één. Er bestaat geen afgescheidenheid noch tegenstrijdigheden. Het is het niveau waarop alles gewoon gebeurt en alles IS. Niets gebeurt met een reden, alles krijgt de betekenis die jij eraan geeft. Vanuit dit perspectief is de aardse werkelijkheid een illusie.

Vrije wil, keuzes en verantwoordelijkheid bestaan niet.

Je kunt nooit iets verkeerd doen en bent niet schuldig, je hebt immers geen invloed op wat er gebeurt. Sterker nog, je hebt zelfs geen invloed op wat je zegt. De woorden worden je gegeven, je bent slechts een doorgeefluik. Het is een illusie om te denken dat je controle hebt. Plannen maken is zinloos, het zal dikwijls anders gaan dan je denkt. En dat is niet voor niets. Als je durft te vertrouwen zal je merken dat er iets anders, iets beters, op je wacht.


Ook in contact met de ander werkt het zo. Je kunt nooit weten wat hij/zij nodig heeft. Voel je je beroerd, als de ander verdriet heeft om wat jij hebt gedaan of gezegd?

Durf er dan op te vertrouwen dat het blijkbaar precies was wat hij/zij nodig had. Altijd!

De dagelijkse praktijk

Op een aardse ervaring, die ik als lastig ervaar, reflecteer ik achteraf vanuit spiritueel niveau. Dan blijkt het een stuk eenvoudiger te zijn. Domme pech bestaat niet! Ik weet dat ik geen invloed heb op wat er gebeurt en heb er het volste vertrouwen in dat de dingen gaan zoals ze gaan. Ik maak ook geen plannen meer, ik sta open voor wat zich aandient. En het werkt.

Guido

Accepteren wat wil gebeuren

Ik ervaar het net zo. Op spiritueel niveau kan ik alles aan wat op mijn pad komt. Maar hoe anders is dat soms op menselijk niveau? Daar ervaar ik machteloosheid of zaken die moeilijk te verduren zijn. Wanneer ik contact maak met mijn ziel komt het besef dat het precies is wat nodig was. Ondanks pijn, verdriet of boosheid, kan ik dan liefdevol kijken naar wat er gebeurt. En steeds opnieuw kiezen voor liefde en vertrouwen in plaats van angst.

Ingrid

Ingrid

Ik heb mijn leven niet ten volle geleefd. Ik deed vaak alsof. Zo bang was ik, voor wat ik in mezelf zou tegenkomen. Nu weet ik dat alleen dat me kon bevrijden van alle angst.

Lange tijd was ik niet in contact met mijn lijf en kon ik een aanraking amper verdragen. Ik was niet in staat om gevoelens of sensaties te ervaren en zat opgesloten in mijn lijf. Seksualiteit beleefde ik in een sfeer van isolement en zelfdestructie. Iets ouds in mij moest eerst sterven om plaats te maken voor nieuwe ervaringen.

Door haptonomie leerde ik te voelen en de boodschappen van mijn lijf, dat deze al die tijd keurig voor me bewaarde, te onderzoeken.

Intens lichaamswerk confronteerde me met mijn grenzen en blokkades, maar ook met mijn diepe verlangen om mijn vrouwelijke essentie eindelijk te gaan leven. Ik leerde te ontvangen en durfde te nemen in plaats van alleen maar te geven. Vanuit een innerlijk weten dat ik het waard ben om bemind te worden.

De volwassen vrouw in mij ontwaakte en ik vond mijn levensenergie terug. Het negatieve oordeel ten aanzien van seksualiteit kon ik omkeren. Deze prachtige en liefdevolle ervaring opende mij voor wat ik nu als waarachtig liefhebben ervaar. Vanuit de verbinding met mezelf. Zonder me te verliezen in de ander en zonder de ander nodig te hebben. Ik vertrouw op het leven en de liefde.

Seksualiteit

Guido

Een groot deel van mijn leven was ik een verlegen en teruggetrokken man. Mijn levenslust hield ik angstvallig verborgen, ik durfde het niet te leven. Van jongs af aan leerde ik dat seksualiteit slecht en zondig was. De vreugde die ik voelde bij het spel van verleiden en uitdagen mocht er niet zijn.

Die levenslust bleek mijn schaduwkant te zijn. Er leefde een ‘Wildeman’ in mij, maar hij zat lang muurvast opgesloten. Ik wilde niet dat men zou zien dat ik kon genieten van seks en was bang dat men mij een vieze man zou vinden. Ik schaamde me zo diep dat ik me er totaal niet meer van bewust was dat ik het in me had.

Ruim vijftig jaar later kwam ik totaal onverwacht oog in oog met mijn Wildeman te staan.

Ik bevond mij in een situatie waar ik door schaamte gedreven niet voor durfde te gaan staan. De opmerking van de ander: ‘volgens mij schaam jij je voor je eigen ondeugd’ kwam als een donderslag bij heldere hemel bij me binnen. Ineens doorzag ik dat ik mijn essentie niet durfde te leven omdat ik me ervoor schaamde.

Vanaf dat moment was ik vastberaden om mijn schaamte achter me te laten, mijn Wildeman te bevrijden en mijn levenslust te gaan vieren. Wat ben ik blij dat ik de speelse man in mij heb teruggevonden, ik geniet er intens van dat ik mij nu zonder schaamte uit.

bottom of page