top of page

Oer-vertrouwe​n
Door Ingrid

Vermoedelijk maakt iedere vrouw het mee.

De dubbelzinnige opmerking bij het voorbijlopen van een groepje jongens, de blik die je lijkt uit te kleden, de potloodventer in het bos of erger, ongewenst, grensoverschrijdend gedrag, aanranding, verkrachting of misbruik. Dergelijke ervaringen grijpen vaak diep in en kunnen levenslang gevolgen hebben. Ze zorgen ervoor dat we op onze hoede zijn.

Ook mij is daarmee ooit iets wezenlijks ontnomen. Ik noem dat het oer-vertrouwen. Een fundamenteel gevoel van veiligheid. In mezelf. Na zo’n ervaring rinkelen, telkens als er opnieuw gevaar dreigt, alarmbellen. De huidige situatie roept dan de oude grensoverschrijding in herinnering.

Vaak heb ik gedacht, dat ligt nu wel achter me, maar op een onbewust niveau beïnvloedde het verleden nog steeds mijn gedrag. Ik projecteerde mijn wantrouwen op anderen, getriggerd door situaties die leken op die vroegere ervaring.


Het is mogelijk om die vrouwelijke wond te helen. Daar is moed voor nodig. Om het heft weer in eigen hand te nemen en de macht terug te pakken. Toen ik eenmaal besefte hoe het werkt kon ik mijn perspectief veranderen. En daarmee mijn overtuiging. Ik wil niet vanuit angst leven. Mijn vrouw-zijn, mijn heilige seksualiteit, is mijn meest krachtige wapen. Ik kan het leven pas vol omarmen en in overgave leven als ik mijn waakzaamheid slechts inzet op de momenten dat het nodig is. En niet meer in situaties die weliswaar lijken op de negatieve ervaring uit het verleden, maar dat niet zijn. Dat vraagt om bewustwording.


Ik ben graag buiten en wandel regelmatig alleen door het bos. Mijn ‘systeem’ is nog steeds alert. Bij een onverwachte ontmoeting met een man zet mijn lijf zich schrap, of ik wapen me. Als ik een stok zie liggen, dan pak ik die op. Gelukkig heb ik tegenwoordig een grote hond bij me.

Veel mannen zijn zich er misschien niet van bewust, dat er zoveel schade is aangericht. Om dit te veranderen rust er een belangrijke taak op de schouders van jonge ouders. Moeders moeten werken aan het gevoel van veiligheid in zichzelf, zodat zij een veilige haven voor hun dochters zijn. Vaders moeten hun zonen leren de vrouwelijke oerkracht te respecteren en te zorgen voor een veilige leefomgeving voor vrouwen. Dat is wat de liefdevol dominante man voor zijn vrouw doet.


Terug naar Ervaringen

bottom of page